Hooggevoeligheid

De term hooggevoeligheid hoor ik meer en meer om me heen. Het betekent dat mensen meer open staan voor prikkels en indrukken van buitenaf. Zij voelen zich vaak overbelast hierdoor, weten niet goed hoe zij zich hiervoor kunnen afsluiten. En hierdoor kunnen allerlei fysieke en emotionele klachten ontstaan.
Er wordt in onze samenleving op een nogal medische manier hiernaar gekeken, als een storing in het zenuwstelsel.

Ik denk dat hooggevoeligheid vooral te maken heeft met deze nieuwe tijd. Zoals ik op mijn homepage al schreef kenmerkt deze tijd zich door snelheid en digitaliteit. En deze kenmerken hebben enorme mogelijkheden voor ieder van ons. We kunnen overal komen, simpel al met de mobiel in de hand.
We leggen verbindingen over de hele wereld en we kunnen alles opzoeken.

 

En er zijn mensen die al deze signalen oppikken, de straling van de apparatuur voelen. en voorbij deze oneindige mogelijkheden voelen dat zij andere behoeften hebben. Zij proberen zich uit alle macht af te sluiten voor dit tempo en al die indrukken. En zoeken naar mogelijkheden voor (h)erkenning, delen en rust en verbinding op spiritueel niveau.
Veel cursisten die mij bezoeken kennen een vorm van hooggevoeligheid. En telkens weer merk ik dat het sjamanisme een manier voor hen is om hier mee om te gaan. Verbinden met de natuurelementen en de wijsheid die daarin is te vinden. De voeten stevig op de grond en de kruin in de lucht. Verbinding met zichzelf op een diepere laag vinden, en een deel van het grote geheel voelen, hun plek innemen. En hierdoor de ruimte voelen om te dealen met de snelle buitenwereld.

Als jij je herkent in dit verhaal, dan kun je de training sjamanisme eens overwegen. Je bent van harte welkom!